Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Dr. Barna Lajos PhD

XXV. Épületgépészeti Szakmai Nap Debrecenben

Dr. Barna Lajos PhD

főszerkesztő
Magyar Épületgépészet

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszéke május 9-én immár 25. alkalommal szervezte meg az épületgépészek rangos szakmai találkozóját, az Épületgépészeti Szakmai Napot, ahol a szakemberek találkozhattak, előadások keretében hasznos ismeretekre tehettek szert és a kapcsolódó kiállításon személyesen is találkozhattak a fejlesztési eredményekkel és a cégek képviselőivel.

A Szakkiállítás megnyitóján elmondott köszöntőjében Szűcs Edit, a kar dékánja hangsúlyozta: „A 21. század már megköveteli az új technológiák alkalmazását, amelyeket a hallgatóinknak meg kell ismerniük ahhoz, hogy olyan tudás birtokában hagyják el diplomás mérnökként az egyetemet, amellyel akár az álláskeresést is megkönnyíthetik az itt szerzett ismeretek és az itt kialakított szakmai kapcsolatok.

Csáky Imre tanszékvezető megnyitó beszédében köszönet mondott Kalmár Ferencnek, aki újraszervezte a tanszéket és emellett éveken át szervezte a Szakmai Napot. Kiemelte, hogy az eddigi Szakmai Napokon megközelítőleg 100 cég képviselte magát, 20-an rendszeresen kiállítók. De nemcsak a szaknapokon állnak a tanszék mellett, támogatásukkal és segítségükkel jól felszerelt laboratóriumokban tudják oktatni a hallgatókat. Munkatársaik oktatóként rendszeresen részt vesznek a képzésben, és a tanulmányok során a hallgatók kötelező hathetes szakmai gyakorlatának megvalósításában is jelentős szerepet vállalnak.

A siker kulcsa, hogy a tanszék aktívan bevonja az épületgépész cégek képviselőit az oktatásba és 2017-ben a segítségükkel dolgoztak ki olyan mintatanterveket, amelyek megfelelnek a Magyar Mérnöki Kamara elvárásainak – hangsúlyozta Csáky Imre. Ez a jó kapcsolat, folyamatos támogatás is hozzájárult ahhoz, hogy a Tanszéken 1991-től kezdődően 1250 szakdolgozat, 193 diplomamunka és 49 szakmérnöki dolgozat született. Sikerként említette, hogy a legtöbb alapképzésben résztvevő hallgató már az utolsó félévben megtalálja azt a munkahelyet, ahol az oklevél megszerzését követően dolgozni szeretne.

Köszöntőjében Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke kiemelte: 25 év hosszú idő, ez is bizonyítja egy rendezvény életképességét, ugyanakkor azt is, hogy van értelme a folytatásnak. Hangsúlyozta: a Szakmai Nap egyben a nagy találkozások napja is, hiszen egyrészt a különböző generációk számára biztosít alkalmat az eszmecserére, ugyanakkor lehetőséget teremt az innovatív újdonságok bemutatására, megismerésére is.

Létrejön egy olyan platform az épületgépészeti szakmában, amely lehetővé teszi az erők összerakását és a résztvevők olyan nagy felületen tudják érvényesíteni az érdekeiket, amelyek ezekből az összefogásokból jönnek létre. Nagyon jelentősek ezek az egyetemi konferenciák, ahol találkozunk a jövő mérnökeivel, akik a tudás továbbörökítői lesznek.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!