Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Leier Hungária Kft.

Túlnyomásra méretezett kerámiacsöves kémény éles bevetésen

Leier Hungária Kft.


Az égéstermék-elvezetés bármely formájának gyakorlati megvalósulása csak szigorú szabályozási feltételek mellett jöhet létre, igazodva országos és helyi rendeletekhez, szabályzatokhoz. Az elmúlt két évben szinte nem volt olyan hét, hogy ne kapott volna szárnyra egy-egy újabb hír a kéményseprő-ipari közszolgáltatás körüli zavaros helyzetről, vagy az unió rendeletének nyomán végbemenő, a gázkazánokat érintő változásokról. Az érintett területek közvetlenül vagy közvetve érdekelt résztvevői hosszú ideig kénytelenek voltak félinformációkból és kétes eredetű híresztelésekből megjósolni a jövőt, ami gyakran oda vezetett, hogy hasonlóan a jóslásra alkalmas csontokat markából a földre ejtő mágushoz, az információkból ki-ki egyéni érdekeinek vagy jövőbeli terveinek megfelelő értelmezést olvasott ki.

Mindeközben az élet nem állt meg, annak ellenére sem, hogy a bekövetkezett vagy az éppen alakot öltő változások hatására néhányan gondolkodóba estek a jövőt illetően. A folyamatban lévő és a tervezőasztalokon készülő beruházások döntéshozói a tüzelőberendezés és az égéstermék-elvezetés kapcsán szembesültek a mit lehet (?) és mit érdemes (?) kérdésekkel. A legnagyobb dilemmát a „turbós vagy kondenzációs” kérdés okozta, a nyári határidő ugyanis lehetőséget biztosított a 86% hatásfok alatti gázkészülékek beszerelésére és üzembe helyezésére, ez viszont eldöntendő kérdést generált az égéstermék-elvezetést illetően is.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!