Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 9. szám

Hozzászólások

Épületek energiahatékonyságával foglalkozó CEN és ISO szabványok (ANGOL NYELVŰ)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Hogeling, Jaap

Épületek energiahatékonyságával foglalkozó CEN és ISO szabványok (ANGOL NYELVŰ)

Hogeling, Jaap

ISSO, Manager international projects and standards at the Netherlands Building Services Knowledge Centre Chair of CEN TC 371 Program Committee on EPBD
Chair of JWG of ISO TC 163 & 205 advisory group on coordination of ISO and CEN Work on EPB; Fellow of ASHRAE, Fellow of REHVA; EPB Center, Weena 505, 3013 AL Rotterdam, The Netherlands

Összefoglalás

Az épületek energetikai hatékonyságáról szóló európai irányelv átdolgozása megkívánja a témában érvényben lévő 52 CEN szabvány korszerűsítését. Ez a korszerűsítés 2012-ben kezdődött és az eredménye egy, az épületek energetikai hatékonyságával foglalkozó szabványsorozat lesz. A munkát a CEN TC 371 munkabizottság koordinálja és az elképzelések szerint előrelépést jelent az épületekre vonatkozó Európai Energia Kódex irányába. Az épületenergetikai szabványok új generációjával a cél minden részletre kiterjedő szabványok kidolgozása, a műszaki jelentések tájékoztatás jellegű szövegének és a szabványok előírásainak szétválasztása, mellékelt Excel-fájlokkal a számítási folyamat szemléltetése stb. Az épületenergetikai témájú szabványsorozat moduláris szerkezete kellően rugalmas lesz ahhoz, hogy figyelembe vegye a nemzeti vagy regionális eltéréseket.

Az összes épületenergetikai szabvány hivatalos szavazása 2016. november 3-án kezdődik. A szabványokat elfogadásuk után a nemzeti szabványosítási testületek várhatóan 2017 tavaszán hozzák nyilvánosságra.

A cikk a REHVA Journal 2016/4 számában megjelent írás másodközlése.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!