Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 3. szám

Hozzászólások

Using of hybrid photovoltaic thermal solar collectors (angol nyelvű cikk)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kováčová, Diana Ing. - Lulkovičová, Otília Doc. Ing., PhD

Using of hybrid photovoltaic thermal solar collectors (angol nyelvű cikk)

Kováčová, Diana Ing.


Slovak University of Technology, Faculty of Civil Engineering, Department of Building Services

Lulkovičová, Otília Doc. Ing., PhD

docens
Slovak University of Technology, Faculty of Civil Engineering, Department of Building Services

Összefoglalás

A villamos- és a hőenergia előállításának kedvező módja a szolár energia hasznosítása. A hibrid napkollektorok olyan eszközök, amelyekkel villamos- és hőenergia állítható elő a látható napenergia és az infravörös sugárzás felhasználásával. Kedvező megoldást jelentenek a családi és társasházak, kereskedelmi célú épületek ellátására és minden olyan épület esetében, ahol kis energia-igény jelentkezik.

A hibrid napkollektorok előnye, hogy a termelt villamos energia csaknem teljes egészében a saját fogyasztást látja el, kis része pedig betáplálható a villamos hálózatba. Összehasonlítva a szokásos fotovoltaikus rendszerekkel, a hibrid napkollektorok előnye, hogy a villamos energia előállítása mellett ugyanabban az időben használati melegvizet is előállítanak. A szerzők bemutatják a hibrid napkollektorok felépítését és jellemző tulajdonságait, a kinyerhető energia-mennyiséget és példákat mutatnak a kollektorok elhelyezésére.

További részletek lapunk 2016/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!