Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Sikeres volt a 49. Nemzetközi Gázkonferencia

2017-11-28

Sikeres és izgalmas Gázkonferenciát szervezett a Magyar Földgázkereskedő Zrt. Siófokon, a Hotel Azúrban, immár a 49.-et. Fazekas László, a rendező Magyar Földgázkereskedő Zrt. vezérigazgatója köszöntő beszédében elmondta, hogy különleges időszak előtt állunk, az elkövetkezendő két év döntő jelentőségű lesz a földgázellátás szempontjából. Az évtized végén lejár az ellátásbiztonságot garantáló hosszú távú orosz-magyar gázszerződés, jelenlegi információk szerint le fog járni az orosz földgáz Ukrajnán keresztüli szállítására vonatkozó tranzit szerződés. 

Ugyanakkor az utóbbi években jelentős infrastrukturális projektek indultak, hogy az európai földgázpiaci status quo-t, különböző regionális és geopolitikai érdekek mentén megváltoztassák. E projektek megvalósulását az évtized végére ígérik. Számos új lehetőség nyílik tehát az ellátásbiztonság növelésére. 

A gázkonferenciát megnyitó beszédében Kádár Andrea Beatrix, az NFM energiaügyért felelős helyettes államtitkára is hangsúlyozta, hogy Közép-Európában az energiapolitika legfontosabb alapelve: az energiabiztonság fenntartása és erősítése. Ez különösen a földgázellátás tekintetében jelent prioritást.

Ezen a területen előremutatónak nevezte a magyar törekvéseket, hiszen az eddigi eredmények közelebb vittek minket az ellátásbiztonság megteremtéséhez. Európai összehasonlításban a helyettes államtitkár asszony úgy véli, a földgáz fontos, sőt megkerülhetetlen eleme lesz az energiarendszernek, a rendszeregyensúly fenntartásának. 

Képet kaphattunk a különböző európai gázvezetékek helyzetéről, az ezekben történő tervezett magyar részvételről. Az import mellett jelentős tárolói kapacitásokkal rendelkezünk, a meglevő tárolói infrastruktúránk regionális szintű kihasználása óriási lehetőséget jelent hazánknak. Jó hír, hogy hazánk felkészülten várja a telet, a hazai tárolók töltöttsége 74%-os, ami az elmúlt 7 év legmagasabb töltöttségi szintje. 

Az első nap egyik plenáris ülésén dr. Csiba Péter néhány kevésbé ismert adattal indította előadását, miszerint az MVM a 26. legnagyobb vállalat a régióban, több, mint 8000 munkavállalót foglalkoztat, árbevétele meghaladja a 3,3 milliárd eurót, a tavaly megtermelt villamos energia mennyisége pedig átlépte a 16 terawattórát, ami rekordnak számít, különösen Paks tekintetében, ami az ország villamosenergia-felhasználásának több, mint 40 százalékát adta.

A földgáztárolás tekintetében 4,4 milliárd köbméter tárolókapacitással rendelkezik a vállalatcsoport, és a tárolás már egyre inkább a rugalmasságról és nem a volumenről szól. Az MFGK Zrt. részesedése a földgázpiacon több, mint 60 százalék, de nagyon fontos a regionális jelenlét továbbfejlesztése, miközben ez a cég az egyetemes szolgáltatás alapvető ellátója az NKM-en keresztül.

Kulcskérdés, hogy a magyar állam folyamatosan növelte részesedését az energiaszektorban, ma minden üzletágban, tevékenységben komoly állami tulajdon van. Ez különösen fontos, mert így valósítható meg az ellátásbiztonság, a szuverén energiaellátás elősegítése, növelése, a forrás és útvonal diverzifikáció, a gazdasági szereplők versenyképessé tétele a megfizethető energiaárakon keresztül és a megfizethető lakossági energiaárak biztosítása.

 

További részletek lapunk 2017/11-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.