Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Felhívás az Év Épületgépésze-díjakra történő jelölésre

2019-09-24

Az Országos Magyar Épületgépészek Napja – OMÉN 2019 alkalmából átadják „Az Év Épületgépésze” díjakat. Felhívjuk az épületgépész szakmai társadalom minden tagját – személyeket, szakmai szervezeteket, a magyar épületgépész képzésben résztvevő oktatási intézményeket –, hogy éljenek jelölési jogukkal! Éljenek az Év Épületgépésze-díjakra történő jelölés lehetőségével!

részletek »

Tervezői Pályázat – módosított kiírás

2019-09-24

Az Országos Magyar Épületgépész Napok Koordinációs Bizottsága – OMÉN-KB –

nyilvános tervpályázatot hirdet épületgépész tervezők részére

az „Országos Magyar Épületgépész Napok – 2019” alkalmából.

A tervpályázat célja az épületgépészet területén a utóbbi öt évben megvalósult, illetve tervezett, műszaki innováció szempontjából kiemelkedő, korszerű rendszerek, berendezések figyelemmel kísérése, a kiemelkedő tervezői munka elismerése és megismertetése, tervezők munkájának értékelése.

A pályázat benyújtásának határideje:
2019. november 20. 24 h

részletek »

Műegyetemi Épületgépész Nap – 2019. november 29., BME E épület

2019-09-24

Egészség. Kényelem. Hatékonyság.

www.talalkozzunk-muegyetem.hu

részletek »

Felterjesztési felhívás Gábor Dénes-díjra

2019-09-24

A NOVOFER Alapítvány felterjesztési felhívást tett közzé, amelyben felkéri a szakmai és egyéb szervezeteket a civil szféra egyik legnevesebb műszaki alkotói elismerésére – a Gábor Dénes-díjra – való felterjesztésre. A díjjal nemcsak a hazai műszaki és természettudományi felsőoktatás képviselőit, a jelentősebb ágazatok, illetve iparágak kutató-fejlesztő szakembereit kívánja elismerni és további alkotómunkára ösztönözni, hanem a határainkon túl élő magyar nemzetiségű, magyarul tudó innovatív, eredményes szakembereket is.

részletek »

50. Nemzetközi Gázkonferencia – Sárvár 2019

2019-09-24

Időpont: 2019. október 21-22.

Helyszín: Spirit Hotel Sárvár*****

részletek »

Múzeumlátogatás

2019-09-24

A BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék munkatársai szeptember 5-én meglátogatták az Épületgépészeti Múzeumot, ahol a Múzeum igazgatója, dr. Chappon Miklós és az Igazgatóság tagja, Sircz János fogadta a vendégeket.

részletek »

Célegyenesben a IV. Épületgépész Tervezői Konferencia szervezése

2019-08-30

 „Biztonság és kényelem”

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2019-ben már negyedik alkalommal rendezi meg az Épületgépész Tervezői Konferenciát, amellyel a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését szándékozik segíteni. Tervezői és üzemeltetői előadások keretében a szlogenben megfogalmazott területeket dolgozzuk fel, kiemelve a tervező innovatív gondolkodásának jelentőségét.

A rendezvény lehetőséget biztosít a szakma szereplőinek, tervezőknek, gyártóknak, forgalmazóknak és kivitelező vállalkozásoknak kötetlen szakmai konzultációra is.

A rendezvényen való részvétellel a kollégák teljesíthetik az éves továbbképzési kötelezettségüket, de látogatói jeggyel azok is részt vehetnek, akik már voltak továbbképzésen, így az előző évek tapasztalata alapján 500 tervező kolléga részvételére lehet számítani. 

A konferencia időpontja: 2019. szeptember 27. 9-17 óra

A konferencia helyszíne: Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont 3-as és 4-es előadóterem és előtér, 1097 Budapest Könyves Kálmán krt. 12-14.

részletek »

Felhívás

2019-08-30

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, az Építéstudományi Egyesület, mint alapítók és az Építőipari Mesterdíj Alapítvány valamint a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata és az MTF Közmű-technológiákért Egyesület meghirdeti a

2019. évi Építőipari Nívódíjat

részletek »

Felhívás az Országos Magyar Épületgépészek Napja (OMÉN)-2019 alkalmából átadásra kerülő Az Év Épületgépésze-díjakra történő jelölésre

2019-08-30

Felhívjuk az épületgépész szakmai társadalom minden tagját – személyeket, szakmai szervezeteket, a magyar épületgépész képzésben résztvevő oktatási intézményeket –, hogy éljenek jelölési jogukkal! Éljenek az Év Épületgépésze-díjakra történő jelölés lehetőségével!

részletek »

Tervezői Pályázat az Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN)-2019 alkalmából

2019-08-30

1. Pályázati felhívás

Az Országos Magyar Épületgépész Napok Koordinációs Bizottsága – OMÉN-KB – nyilvános tervpályázatot hirdet épületgépész tervezők részére az „Országos Magyar Épületgépész Napok 2019” alkalmából.

részletek »

Megelőzni a vízválságot!

2019-08-30

Budapesti Víz Világtalálkozó 2019

Millenáris Rendezvényközpont
2019. október 15-17.

A 2013-as és 2016-os események sikerére építve, 2019. október 15-17. között Magyarország Kormánya immár harmadik alkalommal rendezi meg a Víz Világtalálkozót, Áder János köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Az idei konferencia mottója: „Megelőzni a vízválságot!”. Az esemény a közelgő vízválságok kezelésének sürgősségére kívánja felhívni a figyelmet, a sok víz – kevés víz – szennyezett víz hármas tematikájára építve.

részletek »

Épületgépész hallgatók sikere a Solar Dechatlonon

2019-08-30

2019-ben Szentendrén rendezték meg a nemzetközi egyetemek közti Solar Decathlon házépítő versenyt, amelyen az ÉPGET Tanszék hallgatói kiemelkedő elhivatottsággal képviselték magukat.

részletek »

Kiváló olaj- és gázipari diplomamunka díjak

2019-08-30

Az 1992-ben alapított Szénhidrogénipari Mérnökképzésért Alapítvány Kuratóriuma kiemelkedő színvonalú szakdolgozatáért/diplomamunkájáért és a védés során tanúsított felkészültségének elismeréséül díjat adományozott hét végzős hallgatónak. A díjak ünnepélyes átadására 2019. június 28-án került sor a Miskolci Egyetem XX. előadótermében. A díjakat dr. Szunyog István, az Alapítvány Kuratóriumának tagja adta át. Az elismerő oklevélhez pénzjutalom is tartozik.

részletek »

Fókuszban az ivóvíz íze – Kutatási projekt keretében fejlesztenek intelligens ivóvíz-klórozó rendszert

2019-08-30

A konzorciumvezető Inno-Water Zrt. mellett a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara vesz részt abban a kutatási projektben, amely egy intelligens ivóvíz-fertőtlenítő rendszer fejlesztését tűzte ki célul.

részletek »

IV. Épületgépész Tervezői Konferencia – „Biztonság és kényelem”

2019-07-03

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2019-ben már negyedik alkalommal rendezi meg az Épületgépészeti Tervezői Konferenciát, amellyel a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését szándékozik segíteni. Tervezői és üzemeltetői előadások keretében jelentős épületgépészeti rendszerek bemutatására, az üzemeltetési tapasztalatok elemzésére kerül sor, kiemelve a tervező innovatív gondolkodásának jelentőségét.

A rendezvény lehetőséget biztosít a szakma szereplőinek, tervezőknek, gyártóknak, forgalmazóknak és kivitelező vállalkozásoknak kötetlen szakmai konzultációra is.

A konferencia időpontja: 2019. szeptember 27. 9-17 óra

A konferencia helyszíne: Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont 3. előadóterem
1097 Budapest Könyves Kálmán krt. 12-14. 

részletek »

Műegyetemi Épületgépész Nap – BME, 2019. november 29.

2019-07-03

Az idei évben másodszor kerül megszervezésre az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvény sorozat 2019. november 25 – 29. között. Ebbe az eseménysorozatba illeszkedik az immár 23 éves múlttal rendelkező kiállítás és szakmai konferenciák története. Az elmúlt években változó helyszínek és tartalom mellett találkoztak az épületgépész társadalom szereplői, de mára egyértelműen Műegyetemi szervezésű lett a budapesti esemény, az elnevezése is erre utal:

Műegyetemi Épületgépész Nap.

 

részletek »

A MMK Épületgépészeti Tagozatának felhívása a 2019-es országos épületgépész napok – OMÉN – szervezésére

2019-07-03

Akkor nevezhetünk egy rendezvényt országosnak, ha számíthatunk a vidéken élő, dolgozó kollégák közreműködésére, részvételére is. A SZB nagyon reméli a vidék érdeklődését, aktivitását, mert csak velük lehet a rendezvényt országos jellegűvé tenni. Ebben mind a négy, a szervezésben aktívan részt vevő, a közös munkára szövetkező szervezet saját tagjainak „megmozdítása” tekintetében igyekezett mindent elkövetni!” Ezt még 2017-ben írta az akkor még csak központi szervezettségű Magyar Épületgépész Napok Szervező Bizottsága.

A korábbi évek tapasztalata az volt, hogy nem sikerült a vidék szakmagyakorlóit a kétnapos fővárosi rendezvényre „elhozni”. Ezt belátva szerveztük meg 2018-ban első alkalommal az Országos Magyar Épületgépész Napokat, az OMÉN-t. Az első év minden elképzelést felülmúló sikert hozott, hiszen mintegy 32 helyszínen sikerült épületgépész rendezvényeket, TALÁLKOZÁSOKAT megszervezni.

2019-ben nem kisebb a feladat, mint elérni, mi több meghaladni az előző év sikerét. A szakmai találkozások jelentősége az épületgépész társadalom összefogásában, a különféle szakmai területeken dolgozó kollégák egymáshoz közelítésében felbecsülhetetlen jelentőségű.

részletek »

Építõk Napja 2019

2019-07-03

A Vasas Szakszervezet Székház dísztermében, az Építők Napja központi ünnepségének hagyományos színhelyén került sor május 31-én az építők köszöntésére. Az építőiparban dolgozókat a kormányzat, a szakmai és tudományos szervezetek képviselői, a mérnöki kamara és a szakszervezet tisztségviselői köszöntötték.

részletek »

Beszámoló a REHVA éves közgyűléséről

2019-07-03

Az MMK az ÉTE-vel közösen most már több éve tagja a REHVA, európai épületgépész szövetségeket tömörítő szövetségnek. Idén Bukarest adott helyet a soron következő éves közgyűlésnek, amely megelőzte a CLIMA 2019 nemzetközi konferenciát. A közgyűlésre május 24-26. között került sor.

részletek »

VI. Környezetbarát Nap és I. Weishaupt Partner Nap

2019-07-03

Június 6-án immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Weishaupt Hőtechnikai Kft. szervezésében a Környezetbarát Napot. Az idei rendezvényre meghívást kaptak meglévő- és potenciális szerelő, installateur partnerek is, ezért az esemény egyben az I. Weishaupt Partner Nap is volt.

részletek »

IV. Épületgépész Tervezői Konferencia – „Biztonság és kényelem”

2019-05-31

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2019-ben már negyedik alkalommal rendezi meg az Épületgépészeti Tervezői Konferenciát, amellyel a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését szándékozik segíteni. Tervezői és üzemeltetői előadások keretében jelentős épületgépészeti rendszerek bemutatására, az üzemeltetési tapasztalatok elemzésére kerül sor, kiemelve a tervező innovatív gondolkodásának jelentőségét.

A rendezvény lehetőséget biztosít a szakma szereplőinek, tervezőknek, gyártóknak, forgalmazóknak és kivitelező vállalkozásoknak kötetlen szakmai konzultációra is.

részletek »

Solar Decathlon Europe versenyen indul a Műegyetem csapata – Szentendrén rendezik meg a nemzetközi házépítő és innovációs versenyt

2019-05-31

Idén nyáron, Magyarországon először kerül megrendezésre az amerikai eredetű Solar Decathlon verseny, ahol tíz nemzetközi egyetem, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata méri össze tudását és építik fel szoláris energiával működő házaikat. A verseny 3 milliárd Ft állami támogatásban részesült.

részletek »

Tarolt a digitalizáció az idei Siemens Press Award hazai döntőjében

2019-05-31

A Siemens regionális sajtóversenyének júniusi döntőjében Vass Enikő, az IT Business munkatársa képviselheti majd hazánkat.

részletek »

Energiamenedzsment konferencia 2019

2019-05-31

Sikeresen zárult az Energiamenedzsment Konferencia 2019. május 21-én, az Elektroinstallateur szaklap és az EMOSZ szervezésében. Tizenkét kiállító, közel százhúsz hallgató vett részt a rendezvényen. A konferencia célja az volt, hogy képet adjon a villamos és gépész szakma számára az energiamenedzsmentben rejlő üzleti lehetőségekről, az épületüzemeltetők számára pedig az ebben rejlő üzleti előnyökről.

részletek »

IX. Szolár Konferencia

2019-05-31

Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara adott otthont a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség IX. Szolár Konferencia Szakmai és befektetői workshop rendezvényének, 2019. április 24-én. A konferencia célja a szakma és a befektetők találkozásának, sikeresebb együttműködésének, a beruházók döntése megkönnyítésének, a potenciális kivitelezőkkel való kapcsolatok építésének és új napelemes projektek létesülésének elősegítése.

részletek »

Fontosak-e a tervezőmérnökök?

2019-04-29

A Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalása az építőipari KKV-kat célzó támogatásról

részletek »

Választott a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara küldöttgyűlése

2019-04-29

Április 12-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dísztermében tartotta tisztújító küldöttgyűlését a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara.

Kassai Ferenc BPMK-elnök és Nagy Gyula MMK-elnök rövid köszöntőit követően elsőként az Örökös Tag oklevelek és a Hollán Ernő-díjak átadására kerül sor.

részletek »

XXV. Épületgépészeti Szakmai Nap

2019-04-29

Kedves Kollégák!

Örömmel tudatjuk, és egyben figyelmükbe ajánljuk, hogy idén május 9-én immár 25-ik alkalommal kerül megrendezésre Debrecenben az Épületgépészeti Szakmai Nap.

részletek »

Növekedés és óvatos optimizmus

2019-04-29

Csaknem 50 ezren látogattak ki a 38. CONSTRUMA otthonteremtési kiállításra. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 20 ország 600 kiállítója mutatta be újdonságait az építőipar hazai csúcsrendezvényén. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezett HUNGAROTHERM is tagja volt a csokornak, így a szakmai látogatók még szélesebb körben tájékozódhattak az újdonságokról. A kiállításhoz kapcsolódó szakmai programokon a részvevők az iparág gyors növekedése mellett megvitatták a munkaerőhiánnyal kapcsolatos gondokat is.

 

(Hagyományosan a megnyitón adták át a CONSTRUMA és a HUNGAROTHERM Díjakat. A mellékelt pdf-ben röviden bemutatjuk a HUNGAROTHERM díjas termékeket.)

részletek »

Szivattyúk, kompresszorok, vákuumszivattyúk – 2019

2019-04-29

Megjelent a Szivattyúk, kompresszorok, vákuumszivattyúk kiadvány 2019-es száma.

részletek »

Építkezik? Felújít? Érdemes energiahatékonyságba fektetni

2019-04-29

Az új lakásépítések további ösztönzése, a vidék megtartó ereje érdekében hozott újabb kormányzati intézkedések komolyabb épületenergetikai követelményekkel párosulnak, amelyek révén az új épületek energiaigénye jelentősen – akár felére – csökkenhet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a kiterjesztett lakáscélú állami támogatások révén várható vidéki lakásépítési, korszerűsítési élénkülésre is kihat az épületek energiahatékonyság-növelése érdekében hozott szabályozás. A szükség mellett azonban fontos és érdemes is az épületek energiahatékonyságába fektetni.

részletek »