Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

POLLACK EXPO 2019

2018-12-19

Pollack Expo
Szakmai Kiállítás és Konferencia

Időpont: 2019. február 28 – március 1.

Helyszín: Expocenter Pécs (7632 Pécs, Megyeriút 72.)

részletek »

Tervből kivitelezés van. – HUNGAROTHERM

2018-12-19

10. Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás

2019. április 3-7.

részletek »

Dunagáz Gázipari Konferencia és Kiállítás 2019

2018-12-19

Ha ÁPRILIS, akkor Gázipari Konferencia a DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. szervezésében!

részletek »

HELYSZÍNVÁLTOZÁS!

2019-02-05

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata elnökségének közleménye

Tisztelt Kollégák!

Korábbi híradásokból közismert, hogy Tagozatunk egy négyéves működési ciklus lezárásaképpen megtartandó tisztújító küldöttgyűlésre készül.

A küldöttgyűlés időpontja: 2019. február 8. (Regisztráció 9:30-tól)

részletek »

Szerkesztőségi jókívánság

2018-12-20

Minden kedves Olvasónknak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!

 

 

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy következő,
2019/1-2-es összevont számunk 2019. február 22-én jelenik meg.

részletek »

Szakirányú továbbképzések a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán

2018-12-19

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszéke a 2018/2019 tanév tavaszi félévében az alábbi szakirányú továbbképzéseket indítja:

részletek »

REHVA BRUSSELS SUMMIT

2018-12-19

A REHVA, az Európai Épületgépész Egyesületek Szövetsége 2018. november 12-13. között tartotta a hagyományos őszi konferenciáját 

Okos épületek okos felhasználóknak – az új Épületenergetikai Irányelv bevezetése címmel. 

A konferencián előadást tartott Pau Garcia-Audi, az Európai Bizottság Energiahatékonysági Osztályának az EPBD bevezetéséért felelős munkatársa (képünkön). Előadásában részletesen beszélt az Épületenergetika Irányelv lényeges változásairól, így az okos épületek jellemzésére kidolgozás alatt lévő indikátorról (Smart Readiness Indicator), valamint a monitoring rendszernek, az épületgépészeti rendszerek felülvizsgálatának és az épületek automatikájának megnövekedett szerepéről.

A konferencián bemutattak néhány, az EU által szponzorált projektet, amelyekben a REHVA az egyik résztvevő partner.

részletek »

TALÁLKOZZUNK! – ORSZÁGOS MAGYAR ÉPÜLETGÉPÉSZ NAPOK 2018

2018-11-27

Legyen Ön is részese az Országos Magyar Épületgépész Napok 2018. évi rendezvényeinek!

További részleteket a www.talalkozzunk.hu honlapunkon talál.

részletek »

Beruházáslebonyolítói mesteriskola indul 2019 első negyedévében

2018-11-27

A beruházások hazánkban eddig nem tapasztalt méretű bővülése párosul a minőségi, gazdaságossági igények emelkedésével. Az új kihívások teljesítéséhez jelentős többlet tudásra van szükség. A cégek piaci versenyképességének elengedhetetlen feltétele, hogy e kimagasló tudással rendelkező beruházáslebonyolítókat foglalkoztassanak.

részletek »

KE KELIT Szakmai Nap

2018-11-27

A KE KELIT Szakmai Nap előadásokkal kezdődött a budapesti iroda előadótermében. A résztvevők hasznos információkat hallhattak többek között az ivóvíz hálózatok megfelelő átmérőjének kiválasztásáról és a szükséges engedélyekről, a PP-R rendszerek hosszirányú tágulásának kompenzációjáról és ennek méretezéséről, valamint új, vékony rétegrendű padlófűtési rendszerekről, a felületfűtés és hűtés szabályozásáról és a csőrögzítésekről.

részletek »

Újra látogatható az Épületgépészeti Múzeum megújult állandó kiállítása

2018-11-27

Az Épületgépészeti Múzeum legnagyobb támogatója, a Kamleithner-Budapest Kft., a Helios Ventilátorgyár vezérképviselete idén májusban új telephelyre költözött, Nagytéténybe.

A Tétényliget utca 3. sz. alatti 3 szintes épület legfelső szintjét kapta meg a Múzeum. A területet még sem a Kft., sem a Múzeum nem lakta be teljesen, mégis úgy döntöttünk, hogy látogathatóvá tesszük a kiállítóteret.

részletek »

Tervezői Pályázat felhívás az Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN) alkalmából

2018-10-26

Az Országos Magyar Épületgépész Napok Szervező Bizottsága a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség elnökségével, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékkel, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatával és a Magyar Épületgépészek Szövetségével közösen nyilvános tervpályázatot hirdet épületgépész tervezők részére az „Országos Magyar Épületgépész Napok 2018” alkalmából.

részletek »

Meghívó – FRISSÍTVE!

2018-10-26

Dr. Rupesh Lyengar, az ASHRAE (Amerikai Épületgépész-mérnökök Egyesülete) előadója előadást tart a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékén, amelyre tisztelettel meghívjuk.

részletek »

Smart oktatóterem átadás

2018-10-26

2018. október 15-én a Budapesti Műszaki Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnikai Tanszékén egy új „digitális laboratóriumot” adtak át, amelyet „LGE MK AE & REHAU SMART OKTATÓTEREM” névre kereszteltek el, a berendezéseket a Tanszéknek adományozó cégek után. A saját szakterületén piacvezetőnek számító LG és REHAU cégek a klimatizálás kiépítésével, laptopokkal, projektorral és korszerű tervező szoftverek adományozásával tették lehetővé a modern számítógépes labor létrejöttét.

részletek »

Találkozzunk 2018-ban is!

2018-09-25

Sajtótájékoztató keretében tájékoztatták a szaksajtó képviselőit a Magyar Épületgépészek Napja rendezvény továbbfejlődéséről és ennek eredményeképpen országos rendezvénnyé válásáról. A tájékoztatón kifejtette véleményét a rendezvényt szervező szakmai szervezetek: a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, a Magyar Épületgépészek Szövetsége és az MMK Épületgépészeti Tagozat vezetője, illetve képviselője.

részletek »

Víz- és Szennyvízkezelés az Iparban 2018

2018-08-29

A Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ

V. nemzetközi tudományos konferenciáját szervezi

Víz- és Szennyvízkezelés az Iparban 2018

címmel.

Időpont: 2018. október 18.

Helyszín: Hotel Karos Spa++++superior

(8749 Zalakaros, Alma utca 1.)

részletek »

Fedezzen fel új lehetőségeket a holnap sikereiért – CHILLVENTA

2018-08-29

Chillventa, 2018. 10. 16-18. Nürnberg

A nemzetközi siker nemzetközi kapcsolatokkal kezdődik, és pontosan ez az, amit megtalálhat a Chillventa-n, hiszen a kiállítók több mint fele a világ minden pontjáról érkezik ide.

Fedezzen fel Ön is lehetőségeket a holnap sikereiért a hűtő-, klíma- és szellőzéstechnika,  valamint hőszivattyúk első számú platformján.

chillventa.de/potential

részletek »

Felterjesztési felhívás

2018-09-25

A NOVOFER Alapítvány ezúton teszi közzé a Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívását, amely díj a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon. A díjjal nemcsak a hazai műszaki és természettudományi felsőoktatás képviselőit, a jelentősebb ágazatok, illetve iparágak kutató-fejlesztő szakembereit kívánjuk elismerni és további alkotó munkára ösztönözni, hanem a határainkon túl élő magyar nemzetiségű, magyarul tudó szakembereket is. Az ideális jelölt olyan, jelenleg is tevékeny, új tudást létrehozó szakember (kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető), aki szakterületén jelentős, az elmúlt 5 évben gyakorlatban bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hozott létre, amelyet eredményesen hasznosít és alkalmaz; kiemelkedő tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat, kimagasló tudását színvonalas oktatói/nevelői tevékenysége során környezetének átadja, szakterületén jelentős társadalmi aktivitást fejt ki.

részletek »

III. Épületgépész Tervezői Konferencia: „A megújuló épületgépészet” – RÉSZLETES, AKTUALIZÁLT SZAKMAI PROGRAM!

2018-09-25

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2018-ban már harmadik alkalommal rendezi meg az Épületgépészeti Tervezői Konferenciát, amellyel a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését szándékozik segíteni.

Tervezői és üzemeltetői előadások keretében jelentős megújuló-energiás épületgépészeti rendszerek bemutatására, az üzemeltetési tapasztalatok elemzésére kerül sor, kiemelve a tervező innovatív gondolkodásának jelentőségét.

A rendezvény lehetőséget biztosít a szakma szereplőinek, tervezőknek, gyártóknak, forgalmazóknak és kivitelező vállalkozásoknak kötetlen szakmai konzultációra is.

A konferencia időpontja: 2018. szeptember 28. 9-17 óra

A konferencia helyszíne: Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont 3. és 4. előadótermek

részletek »

Clima 2019

2018-09-25

A REHVA, az Európai Épületgépész Egyesületek Szövetsége 2019. május 26-29. között Bukarestben tartja a 13. Épületgépészeti Világkongresszusát, a CLIMA 2019-et.

részletek »

Örvényoszlop a 150 éves Fővárosi Vízművek ajándékaként – Interaktív utcai installáció a Deák téren

2018-09-25

A Fővárosi Vízművek a Főváros egyik szimbolikus pontját, az egyik legkedveltebb találkozó helyet, a Deák teret választotta helyszínül a Társaság 150 éves jubileumának emléket állító installációhoz.

részletek »

Átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit

2018-09-25

Szeptember 11-én, a Magyar Gazdaság Ünnepén az Országház felsőházi termében átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit. Összesen 46 pályázó 51 pályázata érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj Védjegy kitüntetést. Az ünnepségen beszédet mondott és a kitüntetéseket átadta: Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszter-helyettesi feladatokat is ellátó államtitkára.

Köszöntötte a megjelenteket Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

A díjazottak között megtalálható őstermelő, egyéni vállalkozó, valamint kis- és középvállalkozás egyaránt. A 46 pályázó 51 pályázata 20 pályázati témakörhöz kapcsolódott, amelyek igen széles gazdasági palettát fedtek le.

részletek »

A Henco-tól a mérnököknek

2018-08-29

Az épületinformációs modellezés (Building Information Modelling, BIM) olyan számítógépes alkalmazás, amely egy épület teljes és integrált adatait gyűjti össze, és melynek használatával ezen adatok könnyen megoszthatók a tervezésben, a kivitelezésben és az üzemeltetésben részt vevő minden fél számára. Ez a fajta 3D-s modellezés alapjaiban változtatta meg a rendszerek tervezést. A mérnökök egyre több és több információt integrálnak azért, hogy jobb, hatékonyabb és fenntarthatóbb modellek és végül épületek készüljenek. Ezt a megközelítést, amelyet a Henco-nál támogatni kívánunk, szem előtt tartva fejlesztettünk ki egy BIM-alkalmazást a Stabiplannal együttműködve. A szoftverfejlesztő cég modellezte a Henco termékeket, így téve elérhetővé mérnökök számára, mindezt természetesen folyamatosan frissített információkkal.

Jelenleg a következő termékek állnak rendelkezésre:

• Henco többrétegű cső
• Henco PVDF Press szintetikus szerelvények
• Henco PVDF Press szintetikus szerelvények földgázhoz
• Henco Super Size nagy átmérők (2018 júliusában indult)
• Henco Vision (2018 júliusában indult)

részletek »

Kari elismerések

2018-08-29

A BME Gépészmérnöki Kara július 8-án ünnepi kari tanácsülést tartott, ahol kinevezések és elismerések átadására került sor. Az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék munkatársai közül dr. Kassai Miklós egyetemi docensi kinevezést kapott, Bothné Dr. Fehér Kinga pedig Rektori Dicséretben részesült. Dékáni Dicséretet kapott: dr. Czétány László, Érces Norbert, dr. Herczeg Levente, dr. Jasper Andor és Szász Emma.

részletek »

Módosult az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló kormányrendelet

2018-08-29

A Magyar Közlöny 2018. évi 103. számában hosszú várakozást követően megjelent az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelet módosítása.

A módosítás kidolgozásában a Magyar Mérnöki Kamara szakmai javaslataival aktívan közreműködött.

részletek »

Az MMK Épületgépészeti Tagozat Fürdő és uszoda létesítmények (FUL) Szakosztálya új vezetőséget választott

2018-08-29

A Szakosztály elnökségének mandátuma 4 év elteltével lezárult, ezértt az elnökség 2018. május 23-ra tisztújító taggyűlést hívott össze, amelyet egy mini szakmai nappal egybekötve tartottak meg.

részletek »