Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Kompresszorok forradalmi technológiával – Az Atlas Copco VSD+ sorozata akár 50% energiát takaríthat meg

2018-07-20

Az ingadozó sűrítettlevegő-igény már nem problémaforrás. Épp ellenkezőleg: nagyban hozzájárulhat a költségtakarékossághoz. Bizonyíték erre az Atlas Copco kompresszorokban alkalmazott forradalmi VSD+ technológia.  Ezek az iparágban jelenleg forgalomban lévő legkompaktabb, legcsendesebb és főként a legtakarékosabb kompresszorok. 

részletek »

III. Épületgépész Tervezői Konferencia: „A megújuló épületgépészet” – AKTUALIZÁLT PROGRAM!

2018-09-10

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2018-ban már harmadik alkalommal rendezi meg az Épületgépészeti Tervezői Konferenciát, amellyel a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését szándékozik segíteni.

Tervezői és üzemeltetői előadások keretében jelentős megújuló-energiás épületgépészeti rendszerek bemutatására, az üzemeltetési tapasztalatok elemzésére kerül sor, kiemelve a tervező innovatív gondolkodásának jelentőségét.

A rendezvény lehetőséget biztosít a szakma szereplőinek, tervezőknek, gyártóknak, forgalmazóknak és kivitelező vállalkozásoknak kötetlen szakmai konzultációra is.

A konferencia időpontja: 2018. szeptember 28. 9-17 óra

A konferencia helyszíne: Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont 3. előadóterem 

                                        1097 Budapest Könyves Kálmán krt. 12-14.

Tervezett program: http://www.bpmk-oktatas.hu/_data/kepzesek/818/program_818.pdf

részletek »

Fedezzen fel új lehetőségeket a holnap sikereiért – CHILLVENTA

2018-08-29

Chillventa, 2018. 10. 16-18. Nürnberg

A nemzetközi siker nemzetközi kapcsolatokkal kezdődik, és pontosan ez az, amit megtalálhat a Chillventa-n, hiszen a kiállítók több mint fele a világ minden pontjáról érkezik ide.

Fedezzen fel Ön is lehetőségeket a holnap sikereiért a hűtő-, klíma- és szellőzéstechnika,  valamint hőszivattyúk első számú platformján.

chillventa.de/potential

részletek »

Víz- és Szennyvízkezelés az Iparban 2018

2018-08-29

A Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ

V. nemzetközi tudományos konferenciáját szervezi

Víz- és Szennyvízkezelés az Iparban 2018

címmel.

Időpont: 2018. október 18.

Helyszín: Hotel Karos Spa++++superior

(8749 Zalakaros, Alma utca 1.)

részletek »

A Henco-tól a mérnököknek

2018-08-29

Az épületinformációs modellezés (Building Information Modelling, BIM) olyan számítógépes alkalmazás, amely egy épület teljes és integrált adatait gyűjti össze, és melynek használatával ezen adatok könnyen megoszthatók a tervezésben, a kivitelezésben és az üzemeltetésben részt vevő minden fél számára. Ez a fajta 3D-s modellezés alapjaiban változtatta meg a rendszerek tervezést. A mérnökök egyre több és több információt integrálnak azért, hogy jobb, hatékonyabb és fenntarthatóbb modellek és végül épületek készüljenek. Ezt a megközelítést, amelyet a Henco-nál támogatni kívánunk, szem előtt tartva fejlesztettünk ki egy BIM-alkalmazást a Stabiplannal együttműködve. A szoftverfejlesztő cég modellezte a Henco termékeket, így téve elérhetővé mérnökök számára, mindezt természetesen folyamatosan frissített információkkal.

Jelenleg a következő termékek állnak rendelkezésre:

• Henco többrétegű cső
• Henco PVDF Press szintetikus szerelvények
• Henco PVDF Press szintetikus szerelvények földgázhoz
• Henco Super Size nagy átmérők (2018 júliusában indult)
• Henco Vision (2018 júliusában indult)

részletek »

Kari elismerések

2018-08-29

A BME Gépészmérnöki Kara július 8-án ünnepi kari tanácsülést tartott, ahol kinevezések és elismerések átadására került sor. Az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék munkatársai közül dr. Kassai Miklós egyetemi docensi kinevezést kapott, Bothné Dr. Fehér Kinga pedig Rektori Dicséretben részesült. Dékáni Dicséretet kapott: dr. Czétány László, Érces Norbert, dr. Herczeg Levente, dr. Jasper Andor és Szász Emma.

részletek »

Módosult az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló kormányrendelet

2018-08-29

A Magyar Közlöny 2018. évi 103. számában hosszú várakozást követően megjelent az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelet módosítása.

A módosítás kidolgozásában a Magyar Mérnöki Kamara szakmai javaslataival aktívan közreműködött.

részletek »

Az MMK Épületgépészeti Tagozat Fürdő és uszoda létesítmények (FUL) Szakosztálya új vezetőséget választott

2018-08-29

A Szakosztály elnökségének mandátuma 4 év elteltével lezárult, ezértt az elnökség 2018. május 23-ra tisztújító taggyűlést hívott össze, amelyet egy mini szakmai nappal egybekötve tartottak meg.

részletek »

X. REHAU Szakmai Nap, május 31. – Vallomások az épületgépészetről

2018-06-29

A 25 évvel ezelőtt alapított REHAU Kft. idén tizedik alkalommal tartotta meg REHAU Szakmai Nap rendezvényét, amelynek most a budapesti Dumaszínház adott otthont. Nem véletlenül erre a helyszínre esett a választás, hiszen a rendezvény a REHAU rendezvények eddigi hagyományaitól eltérő stílusban dolgozta fel a szakmai témákat. A korábbi alkalmak során mindig arra törekedtünk, hogy autentikus, az előadások témájába vágó helyszíneken, minél részletesebben mutassuk be a műszaki megoldásokat vendégeinknek, miközben a legfontosabb üzeneteink talán nem kaptak olyan hangsúlyt, mint szerettük volna. Ezért ezen a jubileumi alkalmon most kifejezetten arra koncentráltunk, hogy a számunkra és a partnereink számára is a legfontosabb üzeneteket adjuk át, lehetőleg minél személyesebb módon. Főleg azt szerettük volna megmutatni vendégeinknek, hogy miért tesszük, amit teszünk. REHAU-s épületgépészként, vagy kereskedőként miért érezhetjük azt, hogy ténylegesen jobbá tesszük más emberek életét, és ez miért fontos számunkra. A rendezvény ezért is kapta a „Vallomások az épületgépészetről” címet.

részletek »

Építők Napja 2018

2018-06-29

A Vasas Szakszervezet Székház impozáns dísztermében, az Építők Napja központi ünnepségének hagyományos színhelyén került sor június 8.-án az építők köszöntésére. Az építőiparban dolgozókat a kormányzat, a szakmai és tudományos szervezetek képviselői, a mérnöki kamara és a szakszervezet tisztségviselői köszöntötték.

A korábbi évekhez hasonlóan az ünnepi megemlékezéseken miniszteri elismeréseket és a szakmai szervezetek által alapított díjakat is átadtak.

Az ünnepi rendezvény nemzeti énekünk, a Himnusz elhangzása után Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke köszöntőjével kezdődött meg.

 

részletek »

V. Környezetbarát Nap – Környezetünk védelme mindannyiunk jövőjének záloga

2018-06-29

Biatorbágy, 2018. június 7.

Immár ötödik alkalommal rendezte meg a Weishaupt Hőtechnikai Kft. a Környezetbarát Nap találkozót. Magyarországon több tanúsított uniós EU ökocímke használati szerződés él, ezek majd’ 900 EU ökocímkés terméket jelentenek.

Rácz József, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetője elmondta: négy évvel ezelőtt a környezetvédelemi világnapon debütált a Környezetbarát Nap, amelyet a Magyarországon 45 éve jelen lévő Weishaupt termékek forgalmazója, a baden-württembergi Max Weishaupt GmbH leányvállalata hívott életre biatorbágyi székhelyén. Az eseményt, ami az önszerveződés és a jóra törekvés szép példája, idén ötödik alkalommal rendezték meg.

részletek »

Széchenyi Emléktábla avatás

2018-06-29

2018. 05. 26.-án a Kazán-szorosban újra felállított Széchenyi Emléktábla avatásán beszédet mondott Nagy Gyula, az MMK elnöke és koszorút dobott a Dunába a munkában résztvevő mérnökök emlékére. Az avatáson a meghívott egyházi és állami tisztségviselők mellett beszédet mondott dr. Pogány András, a Temesvári Egyetem professzora, aki 50 évvel ezelőtt részt vett a folyamszabályozás befejezését jelentő erőmű építési munkáiban.

A felavatott emléktáblát a Magyar Hajózásért Egyesület, a jelenleg víz alatt lévő eredeti Széchenyi Emléktáblát 1885-ben a Magyar Mérnök és Építész Egylet állította.

részletek »

A Magyar Mérnöki Kamara hírei – Az MMK díjazottjai 2018-ban

2018-05-30

A Magyar Mérnöki Kamara május 12-én tartotta éves küldöttgyűlését a BME dísztermében.

A küldöttgyűlésen – a hagyományoknak megfelelően – átnyújtották a mérnöki közösség legrangosabb díjait és elismeréseit.

A díjazottak a BME Központi épületének aulájában

részletek »

Meghívó – 2018. június 7. – V. Környezetbarát Nap

2018-05-30

Szeretettel meghívjuk és várjuk Önt, erre a hazánkban páratlan, ingyenesen látogatható eseményre.

részletek »

Élhető épületeket teremtenek – Beszámoló a XXIV. Épületgépészeti Szakmai Napról – Debrecen, 2018. május 10.

2018-05-30

Tervezők, gyártók, forgalmazók – összesen 25 cég mutatta be legújabb kínálatát csütörtökön a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 24. alkalommal megrendezett Épületgépészeti Szakmai Napon.

Dr. Kalmár Ferenc a konferencia megnyitóján

részletek »

Az MMK Épületgépészeti Tagozat elnökségi ülése

2018-05-30

A Szakmai Nap programjával párhuzamosan az Épületgépészeti Tagozat elnöksége ülést tartott a Műszaki Kar tanácstermében. Az ülésen az elnökség tagjain kívül ezúttal is részt vett Nagy Gyula, az MMK elnöke, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Épületgépészeti Szakcsoportjának több tagja, Szilágyi Sándor szakcsoport elnök vezetésével.

Az elnökségi ülésen Nagy Gyula az MMK küldöttgyűlésével kapcsolatban adott rövid tájékoztatást, majd Gyurkovics Zoltán, a Tagozat elnöke a szeptember 28-án megrendezésre kerülő Épületgépész Tervezői Konferencia szervezésével kapcsolatban tartott helyzetismertetést.

A helyi szakmagyakorlók képviseletében Szilágyi Sándor az energetikai auditálással kapcsolatos hibákra hívta fel a figyelmet.

részletek »

A Magyar Mérnöki Kamara hírei – Mérnökszalon

2018-05-30

A Magyar Mérnöki Kamara idén a szakmai továbbképzések mellett a kollégák számára kötetlenebb, de szakmai szempontból kiemelt érdeklődésre számot tartó sorozatot indított.

A Mérnökszalon rendezvényeire olyan vendégeket hívunk, akik eredeti szakmájukat tekintve mérnökök, de nem a mérnökségről, hanem egy egészen más területen kifejtett tevékenységük alapján váltak széles körben ismertté.

részletek »

Szivattyúk, kompresszorok, vákuumszivattyúk – 2018

2018-05-30

Megjelent a Szivattyúk, kompresszorok, vákuumszivattyúk kiadvány 2018-as száma.

részletek »

XXIV. Épületgépészeti Szakmai Nap Debrecenben (FRISSÍTVE!)

2018-05-02

Kedves Kollégák!

Örömmel tudatjuk és egyben figyelmükbe ajánljuk, hogy idén május 10-én immár 24-ik alkalommal kerül megrendezésre Debrecenben az Épületgépészeti Szakmai Nap.

részletek »

Elhunyt Komlós Ferenc

2018-05-02

Elhunyt Komlós Ferenc okl. gépészmérnök, épületgépész kollégánk, aki lapunk rendszeres szerzője volt.

1988-ig a Kohászati Gyárépítő Vállalatnál volt szerkesztő, tervező, 1970-től tervezési csoportvezető. 1989-től épületgépész tervezőként, vezető tervezőként műszaki ellenőrként, szakértőként dolgozott.

2001-től a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Lakossági és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának, 2002-től pedig a Belügyminisztérium Településüzemeltetési Irodájának vezető főtanácsosa.

részletek »

Felhívás

2018-05-02

A Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ
V. nemzetközi tudományos konferenciáját szervezi

Víz- és Szennyvízkezelés az Iparban 2018

címmel.

Időpont: 2018. október 18.
Helyszín: HOTEL KAROS SPA++++superior
              (8749 Zalakaros, Alma utca 1.)

részletek »

Kettős jubileumot ünnepeltünk a X. Országos Kéménykonferencián

2018-05-02

A március 22-23-án megrendezett, nemzetközi részvételű konferencia résztvevői kettős jubileumot ünnepelhettek: 25 évvel ezelőtt alapították meg a Kéményjobbítók Országos Szövetségét és az Országos Kéménykonferenciák sorában az idei már a 10. volt.

részletek »

Az építőipar – ismét húzóágazat

2018-05-02

Sikerrel zárult a CONSTRUMA Otthonteremtési kiállítás csokor kiállítás a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A magyar építőipar lendülete a kiállításcsokron is érezhető volt: a szakma és a nagyközönség megtöltötte az 5 pavilont és a bruttó 44 ezer négyzetméternyi kiállítói területet. Számos konferenciát és több szakmai versenyt is rendeztek a kiállítás idején, amelyen 18 ország 600 kiállítója vett részt.

részletek »

A Föld napján indult útjára „Az Alkotók” című műsor

2018-05-02

Április 22. a Föld napja. Egy jelkép, a véges erőforrásokra, az azokkal való hatékony gazdálkodásra hívja fel a figyelmet. Talán az is jelképesnek nevezhető, hogy e jeles napon indult útjára a MEHI közreműködésével „Az Alkotók!” című műsor, amely egyedi szemszögből és új fókusszal követi végig egy lakóház átváltozását. Ez a szempont az energiahatékonyság. Az energiafelhasználás egyik legfontosabb szegmensét napjainkban az épületek fűtése és a háztartási készülékek és berendezések fogyasztása teszi ki az egész világon. Az előttünk álló egyik legnagyobb kihívás az épületek energiahatékonyságának további javításában van.

részletek »

XXIV. Épületgépészeti Szakmai Nap

2018-03-29

Kedves Kollégák!

Örömmel tudatjuk és egyben figyelmükbe ajánljuk, hogy 2018. május 10-én immár 24. alkalommal kerül megrendezésre Debrecenben az Épületgépészeti Szakmai Nap.

részletek »

26. DUNAGÁZ Konferencia és Kiállítás

2018-03-29

Időpontja: 2018. április 18-19.

Helyszíne: Thermal Hotel Visegrád****
                  Visegrád, Lepence völgy hrsz. 1213.

részletek »

Számos programmal, újdonsággal készül a Construma

2018-03-29

A kiállítók és szervezők már gőzerővel készülnek az április 11-15. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban megrendezésre kerülő eseményre. A kiállítás pavilonjai megteltek, a szakmai programok is összeálltak, március közepétől már működik a kiállítás honlapján a szakmai és konferenciaregisztráció is. A látogatókat már elektronikus töltő is várja a parkolóban!

részletek »

Hóesésben is sikeres XII. Pollack Expo

2018-03-29

2018. március 1-2-án immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a Pollack Expo szakkiállítást és konferenciát. A rendezvénynek ebben az évben a „Földön, vízen, levegőben” címet adták a szervezők. Az idén is sikerrel zárult rendezvény most is megmutatta, hogy nagy igény van erre a széles műszaki palettát felvonultató szakkiállításra a régióban. Ezúttal is több mint 100 építőipari, gépész, villamos és környezetvédelmi cég mutatta be újdonságait vagy a szakmai előadások keretében számolt be a fejlesztéseiről.

részletek »

Megállapodás

2018-03-29

A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék képviselői megállapodást írtak alá az Országos Magyar Épületgépészek Napja főrendezvény tárgyában.

részletek »

Könyvismertetők

2018-03-29

Prof. Dr. Garbai László, az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent könyvei:

részletek »

A Magyar Mérnöki Kamara hírei

2018-03-29

Januárban elindult a kamarai kedvezményes felelősségbiztosítás!

Már több százan töltötték ki a Magyar Mérnöki Kamara által létrehozott, kedvezményes felelősségbiztosítási konstrukció adatlapjait a https://mmk.hu/biztositas címen. Mint az már ismert, két féle, egyedien kedvezményes felelősségbiztosítási konstrukció érhető el kamarai regisztrációs szám birtokában: Aki kizárólag egyszerű bejelentéshez kapcsolódó tevékenységet végez, és kötelezően kell rendelkeznie felelősségbiztosítással, annak a KÖBE online adatlapját kell kitöltenie és választhat mind határozott (projekt alapú), mind határozatlan (folyamatos) konstrukció között. Aki a mérnöki tevékenységét érintő kártérítési igényekkel szemben keres, magas szolgáltatású és kedvező díjú felelősségbiztosítási védelmet, annak pedig a GENERALI biztosító online adatlapját szükséges kitöltenie. Az esetlegesen okozott károkért a Polgári Törvénykönyv alapján felelni kell, függetlenül attól, hogy rendelkezünk-e biztosítási védelemmel, vagy sem.

részletek »

Összefoglaló a Magyar Energiahatékonysági Intézet konferenciájáról

2018-03-29

„Elég gazdagok vagyunk ahhoz, hogy még sokáig pazaroljunk?” címmel a Magyar Energiahatékonysági Intézet február 6-án konferenciát rendezett a MagNet Közösségi Házban. A következőkben a konferenciáról adunk összefoglaló tájékoztatást.

részletek »